Σάββατο 24 Ιανουαρίου 2009

Τιποτα δεν εχει τελειωσει - παλι αστυνομικη βια -Πορεια 24 Ιανουαριου 2009



Φωτος απο το indymedia

Σήμερα έγινε πορεία στο κέντρο της Αθήνας με κύριο αίτημα την απελευθέρωση των συλληφθέντων του Δεκέμβρη. Απο μαρτυρίες του κόσμου φαίνεται η αστυνομία να συνεχίζει να δρα ακόμα πιό βίαια και επιθετικά με σκοπό τον εκφοβισμό και την πάταξη της όποιας αντίδρασης.

Ακολουθεί μαρτυρία ενος διαδηλωτή.


Βάναυση και απρόκλητη επίθεση των ΜΑΤ στην πορεία αλληλεγγύης 

Μια ανταπόκριση 

Πορεία αλληλεγγύης σήμερα στο κέντρο της Αθήνας στους 70 προφυλακισμένους και στους δεκάδες άλλους συλληφθέντες της εξέγερσης του Δεκέμβρη (αρκετοί με τρομονόμους). Έπειτα από μικροφωνική και μοίρασμα κειμένων σε περαστικούς, οι διαδηλωτές ξεκίνησαν από το Μοναστηράκι περνόντας διαδοχικά από Αθηνάς, Αιόλου, Ερμού, Σύνταγμα και Προπύλαια. Η διαδήλωση ήταν μαζικότατη (πρόχειρος υπολογισμός γύρω στις 5-6000 άτομα, η αστυνομία δίνει 1000 οπότε με τις απαραίτητες αναγωγές συμφωνούν τα νούμερά μας) και είχε παλμό. Συνθήματα που φωνάχτηκαν: 

Λευτεριά σε όσους είναι στα κελιά 
Το πάθος για τη λευτεριά είναι δυνατότερο από όλα τα κελιά 
Η αλληλεγγύη το όπλο των λαών πόλεμο στον πόλεμο των αφεντικών 
Το δίκιο το έχουν οι εξεγερμένοι και όχι οι ρουφιάνοι και οι προσκυνημένοι 
Οι μπάτσοι δεν είναι παιδιά των εργατών είναι τα σκυλιά των αφεντικών 
Το αίμα κυλάει εκδίκηση ζητάει 
15χρονος νεκρός το μίσος μεγαλώνει Μπάτσοι γουρούνια δολοφόνοι 
Δεν είπαμε ακόμα την τελευταία λέξη, μπάτσοι θα πληρώσετε το αίμα του αλέξη 
αφήστε τα ψώνια και πιάστε τα καδρόνια 
Να καεί να καεί το μπουρδέλο η βουλή 
είμαστε οι 10 κουκουλοφόροι 


Ιδιαίτερες στιγμές, όταν η πορεία συναντούσε μετανάστες αυτοί εκδήλωναν τη χαρά τους (φώναζαν, ύψωναν τις γροθιές στον αέρα), επίσης υπήρξαν αρκετά πηγαδάκια με τους πολλούς ψωνίζοντες (εκπτώσεις γαρ), τόσο στην αιόλου όσο και στην ερμού. Δεν πειράχτηκε τίποτα εώς και την αρχή πανεπιστημίου, πλην μιας κάμερας τράπεζας. Στην ερμού φοβερή η εικόνα με την μια πορεία να ανεβαίνει φωνάζοντας συνθήματα και την άλλη (την πορεία της κατανάλωσης) να κατεβαίνει για να καταναλώσει. 

Όταν έφτασε η πορεία στο σύνταγμα, άρχισαν να την περικυκλώνουν διμοιρίες, φορώντας μάσκες και με προφανείς διαθέσεις. Στη συνέχεια κάποιες διμοιρίες άρχισαν να τρέχουν από τα πλαινά πεζοδρόμια τις Πανεπιστημίου προσπαθώντας να την αποκλείσουν εντελώς. Κάποιοι διαδηλωτές επιχείρησαν εκεί ανεβαίνοντας στο πεζοδρόμιο να εμποδίσουν τα ΜΑΤ χωρίς επιτυχία (σημειώνουμε εδώ πως οι διαδηλωτές ήταν παντελώς ανοργάνωτοι και απροετοίμαστοι για σύγκρουση - δεν υπήρχαν παρά ελάχιστα καδρόνια για περιφρούρηση). Ακολούθησαν γιουχαρίσματα από τον κόσμο και στη συνέχεια χωρίς κάποια περαιτέρω πρόκληση, αρχικά καταιγισμός κρότου λάμψης και στη συνέχεια δακρυγόνα και ασφυξιογόνα μέσα στον κόσμο. Επικράτησε πανικός με τα ΜΑΤ να εφορμούν ξυλοκοπώντας κόσμο. Κάποιοι διαδηλωτές συγκρουονται σώμα με σώμα με τα λιγοστά καδρόνια με τις δυνάμεις καταστολής, προστατεύοντας αρκετούς από συλλήψεις και ξύλο. Αρκετός χτυπημένος κόσμος, σίγουρα μια σύλληψη μπροστά μου-ένα παιδί στριμωγμένο σε ένα αυτόκίνητο με ΜΑΤ να τον έχουν περικυκλώσει και να τον χτυπούν-ποδοπατούν. Είδα αίματα στον δρόμο και δύο ανθρώπους με ανοιγμένα κεφάλια, αρκετές κοπέλες άσχημα χτυπημένες. Στα Προπύλαια ξεκινά πετροπόλεμος για να αναχαιτιστούν τα ΜΑΤ, η πορεία πάντως είχε κοπεί στα δύο με αρκετό κόσμο να βρίσκεται πιο πίσω. Ακολουθεί σύντομη ηρεμία με την αναχαίτιση των διμοιριών και στη συνέχεια πρόχειρα οδοφράγματα. Οι διαδηλωτές στην αποχώρησή τους από τα προπύλαια επιτίθονται σε κάμερες τραπεζών, ΑΤΜ, το γραφείο του Μειμαράκη και το βιβλιοπωλέιο του Άδωνι. Ακολουθεί ευρείας κλίμακα επίθεση των ΜΑΤ στα εξάρχεια με πάρα πολλά χημικά (ακόμα και στη λαική καλλιδρομίου). Πρόχειρα οδοφράγματα και αρκετοί κάτοικοι στα μπαλκόνια να καταβρέχουν τα ΜΑΤ. Η κατάσταση ηρεμεί σταδιακά. 

Όσο πιο ψύχραιμα και αντικειμενικά μπορούσα γι'αυτά που είδα.




Αν έχετε οπτικοακουστικο υλικό απο τα σημερινα γεγονότα μπορειτε να το στείλετε σαν αρχείο ή σαν link στο greekpoliceviolence@gmail.com


6 σχόλια:

  1. Ευτύχως υπάρχει και η άλλη πλευρά
    http://1stamba.blogspot.com/
    για μια διαφορετική συνέντευξη απο τον πρόεδρο των αστυνομικών

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κοιτα, δεν θα εβγαινε καποιος εκπροσωπος της αστυνομιας για να πει "καλα κανουμε και σας δερνουμε" και "καλα έκανε ο κορκονεας και σκοτωσε τον 15χρονο". Σιγουρα υπάρχουν αστυνομικοι που δεν θελουν να γινονται αυτα και μπορει να ντρεπονται για συναδελφους τους. Το θεμα ειναι να γινει μια αυτοκαθαρση στην αστυνομια. Φοβαμαι ομως πως αυτο ειναι πολυ δυσκολο γιατι το κρατος θελει να εχει μια σκληρη αστυνομια που να σπαει καθε αντισταση.
    Η καθαρση και η αλλαγη νοοτροπιας πρεπει να ξεκινησει απο ψηλα και να φτασει μεχρι την διοικηση της αστυνομιας και τον τελευταιο αστυνομικο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΜΑ ΤΟ ΨΑΡΙ ΒΡΟΜΑΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΠΑΝΤΑ , ΕΣΥ ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΤΑ ΒΑΖΕΙΣ ΜΕΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΑΛΛΑ ΜΕ ΕΝΑ ΟΡΓΑΝΟ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΠΟΥ ΕΚΤΕΛΕΙ ΕΝΤΟΛΕΣ...
    ΚΑΙ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΕΠΙΣΗΜΑΙΝΩ ΟΤΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΚΑΙ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΒΟΗΘΕΙΑ ΖΗΤΑΝΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΔΗΛΑΔΗ ΑΠΟ ΕΜΑΣ....
    ΕΑΝ ΔΕΝ ΑΚΟΥΣΤΟΥΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΒΟΗΘΗΘΟΥΝ ΟΙ ΛΙΓΟΣΤΟΙ ΚΑΛΟΙ , ΔΕΝ Θ ΑΛΛΑΞΕΙ ΤΙΠΟΤΑ ΓΙΑΤΙ ΤΙ ΚΕΦΑΛΙ ΤΟΥ ΨΑΡΙΟΥ ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ Ν ΑΛΛΑΞΕΙ ΤΙΠΟΤΑ ΟΠΩΣ ΠΡΟΕΙΠΕΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Για να πιεστεί το κεφάλι πρέπει πρώτα να βγουν προς τα έξω τα ανομήματα των οργάνων.
    Εχεις υπόψιν καποιον τροπο για να πιεσουμε αμεσα τους επικεφαλής του κρατους και της Αστυνομίας?

    Επίσης νομίζω οτι η καραμέλα "Ακολουθούμε εντολές" έχει χάσει τη γευση της.
    Ολον αυτο τον καιρο πολλοι αστυνομικοί "ακολουθώντας εντολές" παρανομήσαν και καταπάτησαν δικαιώματα και Συνταγμα.

    Εσύ αν έπαιρνες εντολή απο τον προϊστάμενο σου για να παρανομήσεις θα το έκανες?
    Υπόλογος για την παρανομία θα ήταν μόνο ο προϊστάμενος σου ή μηπως κι εσυ?

    Γιατι να πρεπει να ειναι νομόταγής μόνο ο πολίτης και οχι ο δημόσιος λειτουργός / υπάλληλος / όργανο?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μάλλον δεν έχεις δει το βιντεο οπότε δεν μιλάμε στην ίδια βάση.
    Εαν δεν σου κάνει κόπο δες το και μετά μου απαντάς για να κινουμεθα στο ιδιο μετρο συζήτησης
    http://1stamba.blogspot.com/2009/01/blog-post_23.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Το ειδα αυτο το βιντεο και οπως ειπα και σε προηγουμενο σχόλιο:
    "Σιγουρα υπάρχουν αστυνομικοι που δεν θελουν να γινονται αυτα και μπορει να ντρεπονται για συναδελφους τους. Το θεμα ειναι να γινει μια αυτοκαθαρση στην αστυνομια"
    Ειπες οτι ζητάνε βοήθεια και οντως δεν αποκλείεται καποιοι να αισθανονται εγκλωβισμένοι.
    Ειπες ομως οτι ζητανε βοήθεια απο την Πολιτεια, δηλαδη απο εμας. Εδω θα διαφωνήσω. Δεν ξέρω για σενα, αλλα εγω ειμαι πολίτης δεν ειμαι η πολιτεία.
    Οταν λέμε σημερα Πολιτεία, εννοούμε το κρατος και τις θεσμοθετημένες λειτουργίες του. Πολιτεια θα λέγαμε το μανατζμέντ και τα υψηλόβαθμα στελέχη του κράτους που οφειλουν να υπηρετούν τα συμφέροντα του πολίτη.
    Ομως το οικοδόμημα ειναι σαθρό απο πάνω προς τα κάτω και απο κάτω προς τα πάνω. Η βάση του οικοδομήματος ειναι ο πολίτης. Η νοοτροπία του πολίτη - σε μεγαλο ποσοστό - ειναι αλλιωμένη. Βολεψάκηδες οι περισσότεροι πολίτες και τα ίδια και χειρότερα οι πολιτικοί.
    Τα οργανα της ταξης όμως χαιρουν μιας ατυπης πλην ομως υπαρκτής ασυλίας απέναντι στον νόμο. Αυτο είναι κοινό μυστικό.
    Στην ουσία αυτοι που δερνουν και αυτοί που δέρνονται έχουν τα ίδια προβλήματα, μόνο που ο πολίτης ειναι υπόλογος των πράξεων του, ενώ ο αστυνομικός καλύπτεται γιατι εξυπηρετεί το κράτος.
    Αυτό που θα επρεπε να κάνουν οι σωστοί αστυνομικοί ειναι να συνταχθούν με τον πολίτη και όχι απέναντι του. Να παραμείνουν στο σωμα για να το αναμορφώσουν. Πρεπει να πολεμήσει ο καθένας απο τη θέση του για το δίκαιο και το σωστό. Να απορριφθούν οι κομπλεξικοί, οι βίαιοι και οι φασίστες απο το υγιές κομμάτι των αστυνομικών.
    Δεν δεχομαι τη δικαιολογία του 'οργάνου' και του 'ακολουθω εντολές'. Δεν δεχομαι τη δικαιολογία του 'τι να κάνω... ειναι η δουλειά μου'. Ολοι οσοι εργάζονται φοβούνται την ανεργία, γιατι για τον αστυνομικό να ειναι αυτο καλύτερη δικαιολογία. Ειδικά όταν χρησιμοποίειται σαν επιχείρημα για εγκληματικές πράξεις απέναντι σε φοιτητες, μετανάστες και σε όσους τολμούν να αντιδράσουν.
    Το θεμα μας λοιπον δεν ειναι αν υπάρχουν καλοσυνάτοι αστυνομικοί, αλλα αν υπάρχουν θαρραλέοι αστυνομικοί που μπορουν να σταθούν διπλα στο δίκαιο των ανθρώπων...

    ΑπάντησηΔιαγραφή