Δευτέρα 30 Μαρτίου 2009

Καταπάτησε Ανθρωπινα Δικαιώματα η Ελ. Αστυνομία - Διεθνής Αμνηστία



(repost απο αλεπουδα)

Η Διεθνής Αμνηστία μόλις έβγαλε μια αναφορά σχετικά με τα περιστατικά κατάχρησης εξουσίας της Ελληνικής Αστυνομίας κατά τη διάρκεια της εξέγερσης. Μέσα στα περιστατικά που σημειώνει στην αναφορά του ο Οργανισμός θα βρείτε την ιστορία με τη Μυρτώ (που ήταν να το έναυσμα για να δημιουργηθεί το stop police violence), την Ασκληπιού 14 και άλλες ιστορίες που ζήσαμε κατά τη διάρκεια της εξέγερσης.
Τα βασικά κεφάλαια της αναφοράς είναι:
Ο πυροβολισμός ενάντια στον Αλέξη Γρηγορόπουλο
Η αστυνόμευση των διαδηλώσεων και της εξέγερσης μετά τις 6 Δεκέμβρη – κακοποιήσεις, αυθαίρετες συλλήψεις και άρνηση νομικής βοήθειας σε συλληφθέντες
Σύλληψη, κράτηση και απέλαση μεταναστών στο πλαίσιο της αστυνόμευσης κατά τη διάρκεια της εξέγερσης
Συλλήψεις ανηλίκων
Και καταλήγει η αναφορά της Διεθνούς Αμνηστίας με το συμπέρασμα και με την εισήγηση της για τα επίμαχα θέματα


ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ
Ο Οργανισμός με λύπη παρατηρεί ότι η δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου και οι αναφορές για παραβίαση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, στο πλαίσιο της αστυνόμευσης κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων είναι το αποκορύφωμα μιας σειράς επαναλαμβανόμενων παραβιάσεων των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων από τα όργανα επιβολής της τάξης. Η κατάχρηση εξουσίας, ο βασανισμός, οι διάφοροι τρόποι κακομεταχείρισης και η αδικαιολόγητη χρήση πυροβόλων όπλων είναι μερικές από τις παραβιάσεις αυτές.
Η Διεθνής Αμνηστία την τελευταία δεκαετία εξετάζει τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την Αστυνομία και έχει καλέσει τις αρχές να διερευνήσουν ανεξάρτητα και αποτελεσματικά όλες τις υποθέσεις. Παρόλα αυτά ο Οργανισμός με απογοήτευση παρατηρεί πως οι εισηγήσεις σε αυτό καθώς και σε άλλα ζητήματα δεν έχουν υλοποιηθεί.
Αντιθέτως, 6 χρόνια μετά από την – από κοινού – έκδοση της αναφοράς της Δ. Α. και της Διεθνούς Ομοσπονδίας του Ελσίνκι, σχετικά με την ατιμωρησία και την ασυδοσία στη χρήση όπλων, προκύπτει μια έξαρση καταγγελιών για βασανισμούς και κακοποιήσεις από πλευράς των αστυνομικών.
Επιπλέον, από την έκδοση της αναφοράς μέχρι και σήμερα, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έχει κηρύξει την Ελλάδα, πολλές φορές, ως ένοχη καταπάτησης των άρθρων 2 και 3 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.
Άρθρο 2: δικαίωμα στη ζωή
Άρθρο 3: απαγόρευση της απάνθρωπης και ταπεινωτικής μεταχείρισης ή τιμωρίας.

Η παρούσα αναφορά επικεντρώνεται στις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά τη διάρκεια της αστυνόμευσης των διαδηλώσεων του περασμένου Δεκέμβρη και Ιανουαρίου.
Ωστόσο, ο Οργανισμός πιστεύει ότι ένας εις βάθος απολογισμός της επαναλαμβανόμενης καταχρηστικής συμπεριφοράς, που θα στοχεύσει στην αποτελεσματική απόδοση ευθυνών για υπερβολική χρήση βίας και άλλων παραβιάσεων εκ μέρους των αστυνομικών, θα διευκόλυνε στην βελτίωση της προστασία των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Η ευρύτατη δημοσίευση εικόνων που δείχνουν διαδηλωτές σε μάχη με την αστυνομία, έχουν ενισχύσει την άποψη των τελευταίων μηνών ότι η αστυνομία πολύ συχνά υπερβαίνει της εξουσίας και των καθηκόντων της. Οι ισχυρισμοί για παραβιάσεις που παρουσιάζονται σε αυτή την αναφορά δυστυχώς παρέχουν στοιχεία για το ότι μπορεί πράγματι να συνέβησαν αυτά τα περιστατικά. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, ο Οργανισμός πιστεύει ότι ένα ισχυρό μήνυμα, πρέπει να σταλεί πως 'ουδείς είναι υπεράνω του Νόμου' – ειδικά αυτοί που είναι υπεύθυνοι να τον επιβάλλουν

ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΑΜΝΗΣΤΙΑΣ
Η Διεθνής Αμνηστία πιστεύει ότι η απόκριση των αρχών στον φόνο του Αλέξη Γρηγορόπουλου και τις διαδηλώσεις που ξέσπασαν μετά τον θάνατό του δεν πρέπει να εξαντληθεί στις αστυνομικές και δικαστικές έρευνες που βρίσκονται σε εξέλιξη. Τα γεγονότα αυτά προσφέρουν στην κυβέρνηση μια ευκαιρία να αντιμετωπίσει τα μακροχρόνια θεσμικά προβλήματα της αστυνόμευσης και της παράλειψης συμμόρφωσης προς τα διεθνή θεσμικά κείμενα για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Έτσι, η Διεθνής Αμνηστία συνιστά στην κυβέρνηση να συστήσει ανεξάρτητη ερευνητική επιτροπή, με εντολή να διερευνήσει πλήρως τις συνθήκες που περιβάλλουν τον θάνατο του Αλέξη Γρηγορόπουλου και την αστυνομική απόκριση στις διαδηλώσεις και τις ταραχές που ξεκίνησαν στις 6 Δεκεμβρίου. Η ερευνητική επιτροπή πρέπει να αποτελείται από αμερόληπτα, ικανά και ανεξάρτητα μέλη εξουσιοδοτημένα να αποκτήσουν κάθε απαραίτητη για την έρευνα πληροφορία, και τα πορίσματά της πρέπει να δημοσιευτούν.
Μεταξύ άλλων ζητημάτων, η οργάνωση πιστεύει ότι η έρευνα πρέπει να περιλαμβάνει εξονυχιστική εξέταση της εκπαίδευσης που παρέχεται στα μέλη των σωμάτων ασφαλείας, περιλαμβανομένων των ειδικών φρουρών, η εκπαίδευση των οποίων αυτή τη στιγμή διαρκεί τέσσερις μήνες, με την προοπτική να συμπεριληφθεί διεξοδικότερη εκπαίδευση στη σύννομη χρήση βίας και πυροβόλων όπλων, σύμφωνα με τον Κώδικα Συμπεριφοράς των Ηνωμένων Εθνών για το Προσωπικό Επιβολής του Νόμου και τις Βασικές Αρχές των Ηνωμένων Εθνών για τη Χρήση Βίας και Πυροβόλων Όπλων από Προσωπικό Επιβολής του Νόμου, καθώς και να παρασχεθεί εκπαίδευση στον σεβασμό για τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Η Διεθνής Αμνηστία πιστεύει ότι η έρευνα πρέπει επίσης να διερευνήσει τη μεταχείριση των παιδιών που συνελήφθησαν και τέθηκαν υπό κράτηση, με την προοπτική να αναθεωρηθούν οι πρακτικές ώστε να διασφαλιστεί ότι συνάδουν πλήρως με τις απαιτήσεις της Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού. Οποιοσδήποτε τυχόν βαρύνεται με την υποψία ότι ενέργησε κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου πρέπει να προσαχθεί στη δικαιοσύνη και τα παιδιά-θύματα παραβιάσεων πρέπει να έχουν πρόσβαση σε επανόρθωση και αποζημίωση.
Η Διεθνής Αμνηστία παροτρύνει τις ελληνικές αρχές να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να αποτρέψουν την υπερβολική χρήση βίας και άλλες παραβιάσεις από την αστυνομία σε μελλοντικές διαμαρτυρίες και να διερευνήσουν διεξοδικά, γρήγορα, ανεξάρτητα και αμερόληπτα όλους τους ισχυρισμούς για τέτοιες καταπατήσεις.
Η οργάνωση επίσης παροτρύνει τις αρχές να προβούν σε διεξοδική διερεύνηση των μοτίβων καταπατήσεων που έχουν οδηγήσει σε έλλειψη εμπιστοσύνης του κοινού στην αστυνόμευση. Η οργάνωση σημειώνει ότι ένα από τα ζητήματα που αναδείχθηκαν κατά τη διάρκεια των πρόσφατων διαδηλώσεων και ταραχών ήταν η έλλειψη εμπιστοσύνης του γενικού πληθυσμού στην αστυνόμευση.

Περισσότερες πληροφορίες
Μπορειτε να διαβασετε όλη την αναφορά της Διεθνούς Αμνηστίας στα ελληνικά απο εδώ (site της Διεθνούς Αμνηστίας στην Ελλάδα)

Read the report of Amnesty International on the Alleged abuses by police in the context of policing demonstrations (pdf)

Αρθρο στο bbc news (BBC news article)

2 σχόλια:

  1. Nai, den to 3erame apo monoi mas.... Kai ekane prtropes h die8nhs amnhsteia. den ginetai tipota etsi

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η Διεθνης Αμνηστία δεν ειναι εκτελεστική αρχή. Ειναι μια διεθνης οργανωση που διερευνα τις παραβιασεις των ανθρωπινων δικαιωματων, κανει αναφορες και προτροπες για να δωθουν λυσεις.
    Σε αυτην την περιπτωση το λεει ξεκάθαρα, αν και καπως ευγενικα, οτι η Ελλάδα παει απο το κακο στο χειρότερο, οτι αγνοεί τις εισηγησεις, καταδικαζεται συνεχεια απο το Ευρωπαϊκο Δικαστηριο...
    Δεν ειναι τυχαιο οτι κλεινει τις συστασεις της λεγοντας - με απλα λογια - οτι 'εχει χαθει η μπαλα'...

    ΑπάντησηΔιαγραφή