Δευτέρα 30 Μαρτίου 2009

Καλεσμα της Διεθνους Αμνηστιας προς την Ελληνικη Κυβερνηση


Δράσε τώρα
Κάλεσμα για την ελληνική κυβέρνηση να δημιουργήσει μια ανεξάρτητη ερευνητική επιτροπή για να εξετάσει πλήρως τις συνθήκες θανάτου του Αλέξη Γρηγορόπουλου και την απάντηση της Αστυνομίας στις διαδηλώσεις και ταραχές που ξεκίνησαν στις 6 Δεκεμβρίου.



Καταπάτησε Ανθρωπινα Δικαιώματα η Ελ. Αστυνομία - Διεθνής Αμνηστία



(repost απο αλεπουδα)

Η Διεθνής Αμνηστία μόλις έβγαλε μια αναφορά σχετικά με τα περιστατικά κατάχρησης εξουσίας της Ελληνικής Αστυνομίας κατά τη διάρκεια της εξέγερσης. Μέσα στα περιστατικά που σημειώνει στην αναφορά του ο Οργανισμός θα βρείτε την ιστορία με τη Μυρτώ (που ήταν να το έναυσμα για να δημιουργηθεί το stop police violence), την Ασκληπιού 14 και άλλες ιστορίες που ζήσαμε κατά τη διάρκεια της εξέγερσης.
Τα βασικά κεφάλαια της αναφοράς είναι:
Ο πυροβολισμός ενάντια στον Αλέξη Γρηγορόπουλο
Η αστυνόμευση των διαδηλώσεων και της εξέγερσης μετά τις 6 Δεκέμβρη – κακοποιήσεις, αυθαίρετες συλλήψεις και άρνηση νομικής βοήθειας σε συλληφθέντες
Σύλληψη, κράτηση και απέλαση μεταναστών στο πλαίσιο της αστυνόμευσης κατά τη διάρκεια της εξέγερσης
Συλλήψεις ανηλίκων
Και καταλήγει η αναφορά της Διεθνούς Αμνηστίας με το συμπέρασμα και με την εισήγηση της για τα επίμαχα θέματα


ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ
Ο Οργανισμός με λύπη παρατηρεί ότι η δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου και οι αναφορές για παραβίαση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, στο πλαίσιο της αστυνόμευσης κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων είναι το αποκορύφωμα μιας σειράς επαναλαμβανόμενων παραβιάσεων των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων από τα όργανα επιβολής της τάξης. Η κατάχρηση εξουσίας, ο βασανισμός, οι διάφοροι τρόποι κακομεταχείρισης και η αδικαιολόγητη χρήση πυροβόλων όπλων είναι μερικές από τις παραβιάσεις αυτές.
Η Διεθνής Αμνηστία την τελευταία δεκαετία εξετάζει τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την Αστυνομία και έχει καλέσει τις αρχές να διερευνήσουν ανεξάρτητα και αποτελεσματικά όλες τις υποθέσεις. Παρόλα αυτά ο Οργανισμός με απογοήτευση παρατηρεί πως οι εισηγήσεις σε αυτό καθώς και σε άλλα ζητήματα δεν έχουν υλοποιηθεί.
Αντιθέτως, 6 χρόνια μετά από την – από κοινού – έκδοση της αναφοράς της Δ. Α. και της Διεθνούς Ομοσπονδίας του Ελσίνκι, σχετικά με την ατιμωρησία και την ασυδοσία στη χρήση όπλων, προκύπτει μια έξαρση καταγγελιών για βασανισμούς και κακοποιήσεις από πλευράς των αστυνομικών.
Επιπλέον, από την έκδοση της αναφοράς μέχρι και σήμερα, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έχει κηρύξει την Ελλάδα, πολλές φορές, ως ένοχη καταπάτησης των άρθρων 2 και 3 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.
Άρθρο 2: δικαίωμα στη ζωή
Άρθρο 3: απαγόρευση της απάνθρωπης και ταπεινωτικής μεταχείρισης ή τιμωρίας.

Η παρούσα αναφορά επικεντρώνεται στις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά τη διάρκεια της αστυνόμευσης των διαδηλώσεων του περασμένου Δεκέμβρη και Ιανουαρίου.
Ωστόσο, ο Οργανισμός πιστεύει ότι ένας εις βάθος απολογισμός της επαναλαμβανόμενης καταχρηστικής συμπεριφοράς, που θα στοχεύσει στην αποτελεσματική απόδοση ευθυνών για υπερβολική χρήση βίας και άλλων παραβιάσεων εκ μέρους των αστυνομικών, θα διευκόλυνε στην βελτίωση της προστασία των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Η ευρύτατη δημοσίευση εικόνων που δείχνουν διαδηλωτές σε μάχη με την αστυνομία, έχουν ενισχύσει την άποψη των τελευταίων μηνών ότι η αστυνομία πολύ συχνά υπερβαίνει της εξουσίας και των καθηκόντων της. Οι ισχυρισμοί για παραβιάσεις που παρουσιάζονται σε αυτή την αναφορά δυστυχώς παρέχουν στοιχεία για το ότι μπορεί πράγματι να συνέβησαν αυτά τα περιστατικά. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, ο Οργανισμός πιστεύει ότι ένα ισχυρό μήνυμα, πρέπει να σταλεί πως 'ουδείς είναι υπεράνω του Νόμου' – ειδικά αυτοί που είναι υπεύθυνοι να τον επιβάλλουν

ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΑΜΝΗΣΤΙΑΣ
Η Διεθνής Αμνηστία πιστεύει ότι η απόκριση των αρχών στον φόνο του Αλέξη Γρηγορόπουλου και τις διαδηλώσεις που ξέσπασαν μετά τον θάνατό του δεν πρέπει να εξαντληθεί στις αστυνομικές και δικαστικές έρευνες που βρίσκονται σε εξέλιξη. Τα γεγονότα αυτά προσφέρουν στην κυβέρνηση μια ευκαιρία να αντιμετωπίσει τα μακροχρόνια θεσμικά προβλήματα της αστυνόμευσης και της παράλειψης συμμόρφωσης προς τα διεθνή θεσμικά κείμενα για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Έτσι, η Διεθνής Αμνηστία συνιστά στην κυβέρνηση να συστήσει ανεξάρτητη ερευνητική επιτροπή, με εντολή να διερευνήσει πλήρως τις συνθήκες που περιβάλλουν τον θάνατο του Αλέξη Γρηγορόπουλου και την αστυνομική απόκριση στις διαδηλώσεις και τις ταραχές που ξεκίνησαν στις 6 Δεκεμβρίου. Η ερευνητική επιτροπή πρέπει να αποτελείται από αμερόληπτα, ικανά και ανεξάρτητα μέλη εξουσιοδοτημένα να αποκτήσουν κάθε απαραίτητη για την έρευνα πληροφορία, και τα πορίσματά της πρέπει να δημοσιευτούν.
Μεταξύ άλλων ζητημάτων, η οργάνωση πιστεύει ότι η έρευνα πρέπει να περιλαμβάνει εξονυχιστική εξέταση της εκπαίδευσης που παρέχεται στα μέλη των σωμάτων ασφαλείας, περιλαμβανομένων των ειδικών φρουρών, η εκπαίδευση των οποίων αυτή τη στιγμή διαρκεί τέσσερις μήνες, με την προοπτική να συμπεριληφθεί διεξοδικότερη εκπαίδευση στη σύννομη χρήση βίας και πυροβόλων όπλων, σύμφωνα με τον Κώδικα Συμπεριφοράς των Ηνωμένων Εθνών για το Προσωπικό Επιβολής του Νόμου και τις Βασικές Αρχές των Ηνωμένων Εθνών για τη Χρήση Βίας και Πυροβόλων Όπλων από Προσωπικό Επιβολής του Νόμου, καθώς και να παρασχεθεί εκπαίδευση στον σεβασμό για τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Η Διεθνής Αμνηστία πιστεύει ότι η έρευνα πρέπει επίσης να διερευνήσει τη μεταχείριση των παιδιών που συνελήφθησαν και τέθηκαν υπό κράτηση, με την προοπτική να αναθεωρηθούν οι πρακτικές ώστε να διασφαλιστεί ότι συνάδουν πλήρως με τις απαιτήσεις της Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού. Οποιοσδήποτε τυχόν βαρύνεται με την υποψία ότι ενέργησε κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου πρέπει να προσαχθεί στη δικαιοσύνη και τα παιδιά-θύματα παραβιάσεων πρέπει να έχουν πρόσβαση σε επανόρθωση και αποζημίωση.
Η Διεθνής Αμνηστία παροτρύνει τις ελληνικές αρχές να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να αποτρέψουν την υπερβολική χρήση βίας και άλλες παραβιάσεις από την αστυνομία σε μελλοντικές διαμαρτυρίες και να διερευνήσουν διεξοδικά, γρήγορα, ανεξάρτητα και αμερόληπτα όλους τους ισχυρισμούς για τέτοιες καταπατήσεις.
Η οργάνωση επίσης παροτρύνει τις αρχές να προβούν σε διεξοδική διερεύνηση των μοτίβων καταπατήσεων που έχουν οδηγήσει σε έλλειψη εμπιστοσύνης του κοινού στην αστυνόμευση. Η οργάνωση σημειώνει ότι ένα από τα ζητήματα που αναδείχθηκαν κατά τη διάρκεια των πρόσφατων διαδηλώσεων και ταραχών ήταν η έλλειψη εμπιστοσύνης του γενικού πληθυσμού στην αστυνόμευση.

Περισσότερες πληροφορίες
Μπορειτε να διαβασετε όλη την αναφορά της Διεθνούς Αμνηστίας στα ελληνικά απο εδώ (site της Διεθνούς Αμνηστίας στην Ελλάδα)

Read the report of Amnesty International on the Alleged abuses by police in the context of policing demonstrations (pdf)

Αρθρο στο bbc news (BBC news article)

Παρασκευή 20 Μαρτίου 2009

Διοικητής Αστυνομικου Τμηματος ήταν ο δράστης

Ο αστυνομικός που πυροβόλησε τον καταστηματάρχη στην Πλάκα, ήταν διοικητής σε Αστυνόμικό Τμήμα στην Κυψέλη, αντιμετώπιζε ψυχολογικά προβλήματα και η αρμόδια επιτροπή μόλις του είχε επιστρέψει το όπλο.


Αστυνομικός πυροβόλησε χθες το μεσημέρι στην Πλάκα καταστηματάρχη. Οπως προέκυψε, ο δράστης εκτελούσε χρέη διοικητή στο Αστυνομικό Τμήμα Κυψέλης. Πυροβόλησε και τραυμάτισε τον 59χρονο Δημήτρη Φραντζεσκάκη, ιδιοκτήτη καφετέριας στον οδό Αδριανού 1. Ο αστυνομικός παραδόθηκε στην Ασφάλεια Αττικής, ενώ το θύμα μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο «Μετροπόλιταν», με τραύμα στον πνεύμονα. Η Διεύθυνση Ασφαλείας απέδιδε το συμβάν σε προσωπικές διαφορές, ωστόσο, ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι ο αστυνομικός αντιμετώπιζε τελευταία σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα και βρισκόταν σε μακρά αναρρωτική άδεια. Για το λόγο αυτό του είχε αφαιρεθεί το όπλο. Την περασμένη Πέμπτη, όμως, και αφού εξετάστηκε από την αρμόδια ιατρική επιτροπή κρίθηκε «ικανός» και το όπλο τού επεστράφη!


Ο δράστης τελικά προφυλακίστηκε και ζητάει ιατρική πραγματογνωμοσύνη επικαλούμενος τα ψυχολογικά προβλήματα που του είχαν διαγνωστεί. Επίσης ισχυρίζεται οτι η σφαίρα εποστρακίστηκε και ζητάει βαλλιστική εξέταση.
Εμείς απο ποιους να ζητήσουμε εξέταση των βλημάτων που επιτρέπουν σε επικίνδυνους ανθρώπους να οπλοφορούν και να κυκλοφορούν και να ειναι και διοικητές άλλων οπλοφόρων;

 Στo ζουγκλα.gr διαβάζουμε ενα διαφορετικό κομμάτι της ιστορίας. Οπως φαίνεται ο δράστης δεν ήταν αγγελούδι. Σε βάρος του εκκρεμεί διπλή έρευνα με την κατηγορία του χρηματισμού και η ιστορία περι ψυχολογικών προβλημάτων είναι πιθανότατα ένα μεγάλο παραμύθι.
Διαβάστε το άρθρο
 

Κυριακή 15 Μαρτίου 2009

Αστυνομικός πυροβόλησε ιδιοκτήτη καφετέριας στην Πλακα

Αστυνομικός πυροβόλησε ιδιοκτήτη καφετέριας, στην Αθήνα.

Σας μεταφέρουμε την είδηση όπως γράφτηκε στο APN (Athens Photo News)

13 Μαρτίου 2009

Συναγερμό στην ΕΛ.ΑΣ σήμανε ένα ακόμη περιστατικό με πρωταγωνιστή αστυνομικό ο οποίος το μεσημέρι, με κίνητρο την επίλυση προσωπικών διαφορών εισέβαλε σε καφετέρια στην Πλάκα, πυροβόλησε τον ιδιοκτήτη, τραυματίζοντάς τον σοβαρά και διέφυγε. Σύμφωνα με τα όσα κατήγγειλε στην αστυνομία ο γιός του θύματος, στη μία και μισή το μεσημέρι ό αστυνομικός δράστης, που υπηρετεί στο Τμήμα της Κυψέλης, οπλισμένος με το υπηρεσιακό του πιστόλι μπήκε στην καφετέρια με την επωνυμία «Καφε Πλάκα» που βρίσκεται επί της οδού Ανδριανού 1.

Μετά από λογομαχία που είχε με τον ιδιοκτήτη του καταστήματος για προσωπικούς λόγους τον πυροβόλησε και τον τραυμάτισε σοβαρά στον ώμο.

Ο τραυματίας μεταφέρθηκε από τον γιό του στο νοσοκομείο «Μερτροπόλιταν» όπου νοσηλεύεται εκτός κινδύνου, ενώ ο δράστης που φέρει τον βαθμό του αστυνόμου Β΄,μετά την πράξη του έφυγε, για να παραδοθεί στις 17:30 το απόγευμα στους συναδέλφους του της Ασφάλειας Αττικής που τον ανέκριναν προκειμένου να διαπιστωθούν τα ακριβή αίτια του επεισοδίου

Κυριακή 1 Μαρτίου 2009

Αλλος ενας ξυλοδαρμος φοιτητη απο αστυνομικους (θεσσαλονικη)


Ολοι λιγο πολυ εχουμε δει οτι οι αστυνομικοί ειναι ακακοι και πανω απ'ολα εναντια στη βια. Ο μονος τροπος για να μελανιασεις στις μερες μας ειναι να αυτοτραυματιστεις.  Ετσι λοιπον εχουμε μια προσαγωγη ενος 22χρονου φοιτητη, στα καλά καθούμενα και εναν ξυλοδαρμο που βαπτιζεται "αυτοτραυματισμός" απο την αστυνομια.
Αλίμονο! χτυπάνε οι αστυνομικοι τους κρατούμενους?
Μονοι τους χτυπιούνται για να μας βγαλουν το όνομα...


Οπως διαβάζουμε στο άρθρο του tvxs

Ο 22χρονος φοιτητής Ραφαήλ Πηγαδάς παραπέμφθηκε χθες στο Αυτόφωρο της Θεσσαλονίκης για με την κατηγορία της αντίστασης κατά της Αρχής. Ο ίδιος όμως καταγγέλει ότι συνελήφθη αναίτια το προηγούμενο βράδυ και κακοποιήθηκε στο Αστυνομικό Τμήμα. Η αστυνομία κάνει λόγο για αυτοτραυματισμό..

Ο φοιτητής υπέβαλλε χθες μήνυση κατά των αστυνομικών που υποστηρίζει ότι τον κακοποίησαν. Σύμφωνα με την μήνυση ο Ραφάηλ Πηγαδάς είχε βγει από το μαγαζί στο οποίο διασκέδαζε με τους φίλους του. Λίγο παρακάτω, υπήρχε μία συμπλοκή σε εξέλιξη, για την οποία ήδη είχαν ειδοποιηθεί οι αστυνομικοί. Οι τρεις φίλοι κάθονται σε κάποια απόσταση και παρακολουθούν αμέτοχοι τα όσα συμβαίνουν. 

Ξαφνικά εμφανίζονται περιπολικά, σταματούν μπροστά στους νεαρούς και τους ζητούν εξηγήσεις για το επεισόδιο. Στην απάντηση των τριών, ότι δεν έχουν καμία εμπλοκή, οι αστυνομικοί τους ζητούν τις ταυτότητες του. Στην απάντησή του, ότι έχει ιταλικό διαβατήριο καθώς η μητέρα του είναι Ιταλίδα, του πέρασαν - χωρίς δεύτερη κουβέντα - τις χειροπέδες. Στην αντίδραση του νεαρού τα πνεύματα οξύνθηκαν, με αποτέλεσμα ο νεαρός φοιτητής σε λίγες ώρες να καταλήξει με εμφανή τα χτυπήματα στο πρόσωπο κατηγορούμενος στο αυτόφωρο. 


Ο φοιτητής υποστηρίζει στην μηνυση του ότι χτυπήθηκε και μετά την σύλληψή του στο αστυνομικό τμήμα της Πλατείας Δημοκρατίας, όπου - όπως καταγγέλει ο ίδιος - αστυνομικός με πολιτικά, βρέθηκε στο γραφείο όπου κρατούνταν προσωρινά, και τον χτύπησε επανειλημμένα με γροθιές, ενώ του έριξε οινόπνευμα (!) στο πρόσωπο κατά επανάληψη και του ζήτησε να βγάλει και τα ρούχα του(!). 

Σύμφωνα με το 
www.newsblog.gr απ όπου και οι προηγούμενες πληροφορίες, στο διαβιβαστικό έγγραφο της αστυνομίας σημειώνεται ότι ο νεαρός αυτοτραυματίστηκε χτυπώντας το κεφάλι του και το σώμα του, πρώτα στο περιπολικό και μετά στον τοίχο του κρατητηρίου. Η θέση όμως των τραυμάτων ,όπως φαίνεται από τις φωτογραφίες που συνοδεύουν το ρεπορτάζ, δεν μπορεί να δικαιολογήσει σε καμία περίπτωση … αυτοτραυματισμό, καθώς είναι δύσκολο να αυτοτραυματιστεί κάποιος στη βάση του λαιμού του, χτυπώντας το κεφάλι του στον τοίχο 

Η Αστυνομιά εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση: 

“Από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης ανακοινώνεται ότι, παρουσιάστηκε σήμερα (28-2-09) και ώρα 14:30 στο Α. Τ. Πλατείας Δημοκρατίας 22χρονος ημεδαπός και υπέβαλε έγκληση κατά Αστυνομικών, σύμφωνα με το περιεχόμενο της οποίας ο ανωτέρω χθες (27-2-09) κακοποιήθηκε από Αστυνομικούς τόσο κατά την ώρα ελέγχου-σύλληψής του, όσο και εντός του Αστυνομικού καταστήματος, όπου οδηγήθηκε στη συνέχεια. Από το επιληφθέν Α. Τ. στον μηνυτή δόθηκε ιατροδικαστική παραγγελία εξέτασής του.
Διευκρινίζεται ότι χθες (27-2-09) και περί ώρα 05:00 ο 22χρονος συνελήφθη από Αστυνομικούς της Δ.Α.Θ./Ο.Π.Κ.Ε. στην οδό Βαλαωρίτου για απείθεια, άρνηση δήλωσης στοιχείων του και εξύβριση Αστυνομικών και με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος του από το Α. Τ. Πλατείας Δημοκρατίας οδηγήθηκε στον κ. Εισαγγελέα. Η υπόθεση παραπέμφθηκε για να εκδικαστεί από Αυτόφωρο Πλημμελειοδικείο σήμερα (28-2-09) οπότε και εμφανίστηκε στο δικαστήριο ο 22χρονος, αλλά τελικά ορίστηκε τακτική δικάσιμος.
 

Οι Αστυνομικοί της Δ.Α.Θ./Ο.Π.Κ.Ε. μετέβησαν στην παραπάνω οδό κατόπιν εντολής του R/T Κέντρου για να επιληφθούν σε επεισόδιο στο δρόμο μεταξύ ατόμων.
Για τα ανωτέρω ενημερώθηκε ο κ. Εισαγγελέας Ποινικής Δίωξης ενώ παράλληλα από την Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης διατάχθηκε Ένορκη Διοικητική Εξέταση για πλήρη διερεύνηση της υπόθεσης.” 


Περισσότερες πληροφορίες στο Newsblog.gr που εφερε στη δημοσιότητα την ιστορία

Απίστευτα πράγματα! Ξυλοδαρμό από αστυνομικούς στη Θεσσαλονίκη καταγγέλει νεαρός φοιτητής (διαβαστε εδω)

Αποκαλυπτικά στοιχεία για τον ξυλοδαρμό του 22χρονου φοιτητή από αστυνομικούς στη Θεσσαλονίκη (διαβαστε εδω)

Φωτογραφίες από τα σημάδια του ξυλοδαρμού του 22χρονου από τους αστυνομικούς στη Θεσσαλονίκη (διαβάστε εδώ)

Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ για τον ξυλοδαρμό του 22χρονου φοιτητή στη Θεσσαλονίκη (διαβαστε εδω)

Η αποκαλυπτική δικογραφία για τον 22χρονο φοιτητή… (διαβαστε εδω)